HGB III

Visie herontwikkeling Hoofdgebouw HGB III

Studie naar de mogelijkheden om hoofdgebouw III (HGB III) van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht, gebouwd in de periode 1918-1921 door de NS bouwmeester dr. ir. G.W. Heukelom te renoveren tot het niveau van een modern hoogwaardig kantoorgebouw, voor een of meerdere gebruikers.

Door sloop van de niet meer in gebruikzijde stookruimten op het binnenterrein en het verwijderen van de later toegevoegde garages kan de oorspronkelijke binnentuin opnieuw aangelegd worden. Onder deze nieuwe binnentuin worden een parkeergarage, fietsenstalling en archiefruimten geplaatst. De parkeergarage en fietsenstalling zijn vanaf de openbare weg via bestaande poorten in een van de zijgevels direct bereikbaar.

Het dak van de parkeergarage en de fietsenstalling wordt gedeeltelijk in glas uitgevoerd zodat er directe toetreding van daglicht mogelijk is. In het glazen dak hangt een “boot-vormig” volume, als verwijzing naar het volume van de vroegere stookruimte, waarin zich de gemeenschappelijke vergaderruimten bevinden. Deze zijn, evenals de parkeergarage en fietsenstalling, via de bestaande gangen en trappenhuizen vanuit de omliggende kantoren bereikbaar. Het dak van dit volume is uitgevoerd als beeldentuin.

Het bestaande gebouw wordt gerenoveerd waarbij alle in de loop van de tijd verdwenen oorspronkelijke afwerkingen en details worden terug gebracht.

LokatieUtrecht
Metrage7000 m2 bvo
Jaar1997 – 1998
StatusStudie
OpdrachtgeverNS Vastgoed, nu NS Stations, Utrecht
ArchitectRuland Architecten
FotografieF. Keuzekamp