Herontwikkeling station Zandvoort

Ruland Architecten geeft vormgevingsvisie voor station Zandvoort

Het project station Zandvoort aan Zee betreft het restaureren, renoveren en de herontwikkeling van het stationsgebouw waarbij de monumentale en de leegstaande ruimten worden hersteld en toegankelijk worden gemaakt voor het publiek. Het ontwerp omvat ook een voorstel voor de herinrichting van de directe stationsomgeving.

Zandvoort is een van de eerste stations speciaal gebouwd voor het toerisme. De gehele uitstraling van het gebouw is daar zichtbaar op ingericht. De gebruikte motieven zijn geïnspireerd op het strand en haar omgeving. De oorspronkelijke kleuren zijn bewust warm gekozen en komen zomers zonnig over. Er is alles aan gedaan om mensen een vrolijk en gezonde dag aan zee te laten beleven.

Helaas ligt het station in de huidige tijd volledig ingebouwd en is de relatie met het strand verstoord. Ook de restauratie is hard nodig. Veel zonnige details hebben de tand des tijds slecht doorstaan.

In het ontwerp van Ruland Architecten wordt de oorspronkelijke zomerse sfeer in ere hersteld, in en om het station. De restauratie van het gebouw omvat het herstellen in oorspronkelijke staat van de onderandere vele sierelementen en motieven. Door de herontwikkeling van de nu niet publiek toegankelijke oorspronkelijke monumentale wachtkamers in het gebouw, wordt ook het gebruik en de beleving van het gebouw in ere hersteld.

De passanten en treinreizigers zullen straks al bij aankomst gelijk het gevoel krijgen dat het hier om een bijzonder sfeervol station als een parel in een duinachtige omgeving gaat. Een ambitie die aansluit aan bij die van de gemeente Zandvoort en stad Amsterdam: Amsterdam Beach.

LokatieZandvoort
Metrage1550 m2 bvo
Jaar2015 –
StatusIn ontwikkeling
OpdrachtgeverNS Stations, Utrecht
AfbeeldingenRuland Architecten, Amsterdam