Ruimte maken op de vierkante meter

Inpandige verbouwing creëert overzichtelijke publieksruimte

Na een grote uitbreiding van het hotel Ibis Amsterdam Centre in 2008, naar ontwerp van Ruland Architecten, heeft Accor de wens de bestaande ontbijtzaal op de eerste verdieping en het restaurant op de begane grond samen te voegen. Probleem is: er zijn geen uitbreidingsmogelijkheden. Ruland Architecten is gevraagd om met een oplossing te komen.

Hotel Ibis Amsterdam Centre is gevestigd op een smalle strook tussen het water en het spoor. De ruimte voor uitbreiding is altijd beperkt geweest. Dit leidde in 2008 tot de spectaculaire hoteluitbreiding boven het spoor, het ontwerp van Ruland Architecten. Destijds werd de eerste verdieping van het bestaande gebouwdeel ingericht als ontbijtzaal, met keukens en opslag. Op de begane grond kwam een restaurant functie.

In de praktijk bleek echter dat het restaurant een lage bezettingsgraad had. De wens van de opdrachtgever was dan ook om de begane grond opnieuw in te richten als ontbijtzaal in de ochtend en bar restaurant in de avond. De eerste verdieping zou dan vervolgens met hotelkamers ingericht kunnen worden. Tevens bleek dat de ontvangst met foyer en backoffice functies, ook op de begane grond, te veel ruimte in beslag namen. Bovendien was de keuken groot en inmiddels verouderd.

Ruland Architecten adviseerde om de mezzanine uit te breiden boven de bestaande keukenzone. Door de backoffice en de toiletten van de begane grond naar de mezzanine te verplaatsen blijkt het gewenste aantal zitplaatsen mogelijk. Een nieuwe ruimte trap verbindt de mezzanine met de begane grond. Het al aanwezige raam geeft licht en zicht op het spoor. Door verdere aanpassing van de keuken en een nieuwe indeling in de brandcompartimentering is de begane grond verder ruimtelijk vergroot. Door de verdiepingsconstructie en installaties in het zicht te brengen wordt de begane grondruimte ook visueel vergroot.

Het interieur ontwerp voor de verdere inrichting is van het engelse architectenbureau Phillip Watts Design en valt binnen de huisstijl en inrichtingsconcept van Accor. Een nieuwe bar in het midden van de ruimte geeft  een zachte overgang aan tussen meer formele zitplekken en informele bar ruimte. De mix van verschillende functies (restaurant, bar, foyer), de open gewerkte plattegrond en de Engelse afwerking en inrichting maken het een prettig te verblijven ruimte.

LokatieAmsterdam, Nederland
Metrage1950 m2 bvo
Jaaroktober 2015 – oktober 2018
StatusUitgevoerd
OpdrachtgeverAccor Nederland, Amsterdam
ArchitectRuland Architecten, Amsterdam
ConstructeurDEJA bouwadviseur bv, Nootdorp
Adviseur InstallatiesTechniplan Adviseurs, Rotterdam
BouwkostenadviesBouwkostenbureau Heijneman, Nootdorp
BouwdirectieRes & Smit, Amsterdam
AannemerSKN bouw, Zoetermeer
InstallatiesVan den Berg, Ede
In samenwerking metPhillip Watts design, London / Nottingham
FotografieAbaca Corporate / Annelore Van Herwijnen
TekeningenRuland Architecten, Amsterdam