Ateliers Hal B, de 1800 Roeden

Renovatie en verbouwing voormalige munitieloods tot ateliers

Op het voormalige defensieterrein “De 1800 Roeden” dat deel uitmaakt van “ De Stelling van Amsterdam” is een van de oude munitieloodsen, in het kader van het Project Broedplaats Amsterdam, verbouwd tot een ateliergebouw voor kunstenaars en andere creatieve beroepen.

Met handhaving van de karakteristieke hoofdvorm zijn binnen de bestaande gevels en dakvlak in totaal 21 ateliers gerealiseerd. Hiervoor is binnen het bestaande casco een nieuwe staalconstructie aangebracht die voor een deel steunt op de oude fundering. Naast de gewenste flexibiliteit kon door de toepassing van ‘hoedliggers” de vloerdikte geminimaliseerd worden en was het mogelijk 2 extra verdiepingsvloeren aan te brengen.

De ateliers direct onder de kap, de trappenhuizen en gemeenschappelijke gangen worden van daglicht voorzien door middel van twee grote glazen dozen die door het bestaande dakvlak heen steken. Het dak van deze glazen dozen is ter plaatse van de trappenhuizen transparant uitgevoerd waardoor daglicht diep doordringt in het gebouw. Alle wanden aan de gang zijn uitgevoerd in glazen bouwstenen waardoor ook vanuit de ateliers het licht in deze gemeenschappelijke ruimten valt.

Alle ingrepen en afwerkingen zijn (sober) eenvoudig en minimaal, passend bij het voormalige militair – utilitaire karakter van het gebouw en het terrein en bij de nieuwe functie.

Alle wanden, vloeren en daken zijn extra geïsoleerd en de oorspronkelijke stalen deuren en kozijnen zijn aan de binnenzijde voorzien van houten voorzetramen en -deuren. Gecombineerd met een verwarmings- en koelsysteem via een aardwarmtepomp is een energiezuinig gebouw gerealiseerd.

De gehele renovatie en verbouwing is uitgevoerd in eigen beheer door de opdrachtgever met zelfwerkzaamheid van de toekomstige huurders.

LokatieCultureel Bedrijventerrein de 1800 roeden, Amsterdam
Metrage1400 m2 bvo
Jaar2003 – 2005
StatusUitgevoerd
OpdrachtgeverStichting de 1800 Roeden, Amsterdam
ArchitectRuland Architecten, Amsterdam
Constructeuring. A.T. Brands constructief adviseur, Nieuw Vennep
InterieurarchitectRuland Architecten, Amsterdam
KleuradviesVan Gemert Interieurarchitecten bni, Amsterdam
AannemerBV het Kruithuis, Amsterdam
FotografieJannes Linders, Rotterdam

© Ruland Architecten 2024