NS Hispeed Amsterdam

Renovatie en verbouwing zolderverdieping Gebouw De Oost

Het gemeentelijk monument Gebouw De Oost, het voormalige Spoorwegpostkantoor direct naast het Centraal Station van Amsterdam, is een ontwerp van architect Ir. J.Th.J. (Joseph) Cuypers uit 1923. De oorspronkelijk als opslag- en sportruimte gebruikte zolderverdieping is een donkere, grote en hoge ruimte over de hele lengte van het gebouw. In opdracht van NS Projectconsult is deze ruimte door Ruland Architecten verbouwd tot een moderne, lichte kantoorverdieping met een unieke historische uitstraling.

Om deze ruimte geschikt te maken voor gebruik als kantoorruimte met voldoende daglicht, zijn in de gevel aan de IJ-zijde de bestaande dakramen vergroot en nieuwe toegevoegd. In het dak is een lichtstraat aangebracht en de afwerking van de wanden, vloeren en plafonds zijn grotendeels uitgevoerd in lichte kleuren.

De grote hoogte is benut voor het inbrengen van een extra verdiepingvloer. De nieuwe constructie van deze vloer is losgehouden van de bestaande constructie: monumentale, uit geklonken staal opgebouwde, vakwerk portalen.

Deze bestaande constructie is overal zichtbaar gemaakt door de scheidingswanden van de kantoren zoveel mogelijk in glas uit te voeren en deze uit het stramien van deze constructie te plaatsen.

De nieuwe installaties zijn weggewerkt in de vloeren en plafonds of waar dit niet mogelijk was, duidelijk vormgegeven. In het interieur zijn accenten aangebracht door los geplaatste, speciaal ontworpen meubels voor  pantry’s en kopieerapparatuur, die in de kleurtoepassing aansluiten bij de huisstijl van de gebruiker, NS Hispeed.

LokatieStationsplein 9, Amsterdam
Metrage1525 m2 bvo
Jaar2006 – 2007
StatusUitgevoerd
OpdrachtgeverNS Projectconsult, nu NPC-RHDHV, Utrecht
ArchitectRuland Architecten, Amsterdam
ConstructeurAdviesburo Köhler, Amsterdam
Adviseur InstallatiesHolland Railconsult, nu Movares Nederland bv, Utrecht
Adviseur BouwfysicaPeutz & Associes bv, Zoetermeer
AannemerKrämer Bouw, Amsterdam
Installateur EDBU Utiliteit Installaties, Schiphol-Triport
Installateur WTBSchulte & Lestrade, Lisse
InterieurbouwerVan ’T Wout interieur, Alphen a/d Rijn
BasisverlichtingRobin Hood Produkties, Amsterdam
In samenwerking met Dedato, Amsterdam

FotografieJannes Linders, Rotterdam
© Ruland Architecten 2021