Gevel herstel stationsgebouw Zwolle

Het stationsgebouw van Enschede is ontworpen door de toenmalige Spoorbouwmeester H.G.J. Schelling binnen de door hem vaker toegepaste ‘systeemarchitectuur’’; gebouwen ontworpen op een regelmatig grid en opgebouwd uit prefab betonelementen. Bij een verbouwing in 2000 is een groot deel van deze prefab betongevel vervangen door natuursteenplaten, in afwijking van deze systeemarchitectuur. Deze gevelbeplating voldoet echter bouwtechnisch niet.

In het gevel herstelplan van Ruland Architecten wordt de natuursteen vervangen door de karakteristieke gevel betonelementen. Deze zijn te herproduceren op basis van de oude tekeningen en mallen. Hierdoor krijgt het monumentale stationsgebouw zijn oorspronkelijke aanzicht terug en wordt de samenhang in het unieke ontwerp van Schelling weer hersteld.