Villa Breedband

Verbazend veel ruimte op kleine kavel

Op een steenworp afstand van station Arnhem Centraal ontwierp Ruland Architecten een bijzondere kantoorvilla. Het is een sprekend ontwerp voor een uitgesproken klant. Het gebouw ademt techniek en moderniteit.

Het gebouw biedt opmerkelijk veel ruimte voor het kleine en driehoekige kavel. Het ontwerp voegt zich naar de omgeving. Het sluit aan de zijde van het station aan op de grote schaal van het stationsgebied. Tegelijkertijd is het ook een logische afsluiting van de straat loodrecht daarop. Het gebouw valt vanuit deze straat gezien nauwelijks op.

De stapeling van functies in het gebouw maakt dat de gebruikers optimaal kunnen genieten van het uitzicht. Vanaf de vierde verdieping kijkt men vanuit het gezamenlijke lunch- en vergadergedeelte over het spoor heen naar het oude stadscentrum. Daaronder – op de derde verdieping – ligt de directiekamer. Ook hier is er een mooi uitzicht over de stad. Op de begane grond en de tussenliggende verdiepingen bevinden zich de werkplekken. De kelder is niet alleen gereserveerd voor opslag. Hier bevindt zich ook een ruimte waar Breedband ICT oplossingen kan testen voor zij deze bij de klant installeert.

Ruland Architecten heeft al deze ruimte kunnen creëren door op twee manieren de grenzen op te zoeken. Allereerst is er een bijzondere constructie toegepast waardoor de verdiepingsvloeren zo dun mogelijk zijn. Hierdoor past er één verdieping meer binnen de toegestane hoogte. Samen met de kelder is er zo veel meer vloeroppervlak beschikbaar. Er zijn hiervoor geen concessies aan het ruimtelijke gevoel gedaan. Door het slim opdelen van de verdiepingen in verschillende zones voelt het nergens krap of laag. De grote hoeveelheid ramen en het van alle kanten invallende daglicht dragen hier zeker aan bij.

De tweede vernieuwing zit in het toepassen van een halfronde overstek. Deze uitkraging is op de derde en de vierde verdieping en steekt half over het onderliggende trottoir en fietspad. Het geeft het gebouw een duidelijke smoel en tegelijkertijd voegt het veel vloeroppervlakte toe. Deze komt ten goede aan de werkplekken en het ontmoetingsgedeelte op de bovenste verdieping. De halfronde gevel accentueert hier het uitzicht over Arnhem.

De gevel is zorgvuldig opgezet. Het glas, de kozijnen, allemaal volgen ze de ronding perfect. De horizontale ramen benadrukken hier het panoramische uitzicht. Voor de kern – met de lift en de trap – heeft Ruland gekozen voor stevig zwart metselwerk dat zowel buiten als binnen terugkomt. Deze zwarte schijf bindt het ontwerp samen.

Het gebouw past bij de klant. Breedband kenmerkt zich door een eigen aanpak op het gebied van ICT. Ze doet veel op maat voor haar klanten. Het gebouw straalt die individuele aandacht uit. De detaillering is goed doordacht en nergens kil.

Deze aandacht zie je ook terug in het trappenhuis. Door het grote venster op de overloop van de trap voelt het niet krap aan. Het nodigt uit.

Voor de installaties is er een zorgvuldige afweging gemaakt. Medewerkers zeggen geen last van hitte in de zomer te hebben, ondanks de zon op de gevel. En ook in de winter is het binnenklimaat goed. Dit alles is gelukt zonder de planeet te belasten door de toepassing van warmtepompen en door gasloos te bouwen.

In het ontwerp, de detaillering en de uitwerking komt het vakmanschap van Ruland Architecten duidelijk naar voren. Er zijn geen sluipwegen bewandeld. Elk onderdeel is met dezelfde zorgvuldigheid bedacht en uitgewerkt met een tevreden opdrachtgever als resultaat.

LokatieArnhem
Metrage700 m2 bvo
Jaar2006 – 2010, maart 2016 – mei 2019
StatusUitgevoerd
OpdrachtgeverBreedband Arnhem, Arnhem
ArchitectRuland Architecten, Amsterdam
BouwdirectieMevon, Huissen
Constructeur
ABT, Velp
Adviseur InstallatiesBrunsveld Veerbeek, Arnhem
Interieur architectStudio Westgeest, Arnhem
AannemerPolinder Bouw, Arnhem
InstallatiesVan den Berg Installateurs, Ede
AfbeeldingenRuland Architecten, Amsterdam