Jan des Bouvrie College, Amsterdam

Renovatie en verbouwing ROC design en lifestyle

Het Jan des Bouvrie College is opgericht door interieurontwerper Jan des Bouvrie in samenwerking met het ROC van Amsterdam. Studenten worden hier opgeleid tot interieuradviseur, filiaalmanager, manager of verkoopspecialist in de Fashion & Living branche. De opleiding is gevestigd in een voormalige jongens- en meisjesschool uit 1905 in Amsterdam-Zuid, ontworpen door de Dienst Gemeentewerken. Om de opleiding te kunnen huisvesten diende het gebouw grondig verbouwd en gerenoveerd te worden.

Ruland Architecten heeft in opdracht van het het ROC van Amsterdam het bouwkundig en architectonisch ontwerp gemaakt. De lokalen, gangen, trappen en overige ruimten zijn grondig gerenoveerd, waarbij de oude stuctuur van het gebouw is hersteld. Op de begane grond zijn de ontmoetingsruimten en diverse praktijklokalen gesitueerd met een semi publiek karakter om studenten praktijkervaring op te laten doen in een filiaalachtige setting. Op de verdiepingen zijn de afzonderlijke lokalen met elkaar verbonden door middel van grote muurdoorbraken. Hierdoor zijn de lokalen als grote ateliers te gebruiken.

De kantoren van de technische staf en onderwijsondersteuning zijn in het nieuwe ontwerp op de zolder gesitueerd. Hiertoe is de zolder toegankelijk en bruikbaar gemaakt door het doortrekken van een van de bestaande trappenhuizen. Een nieuwe lift is aan het gebouw toegevoegd. Deze uitbreiding en toevoeging is in de achtergevel duidelijk te herkennen als een moderne toevoeging uitgevoerd in regliet, een semi-transparante glazen gevelbekleding. Hierdoor valt er daglicht in het trappenhuis en de achtergelegen gangen maar blijft de privacy van de aan de achterzijde gelegen woningen en tuinen behouden.

De nieuwe installatieruimten zijn eveneens op de zolder gesitueerd. Op de gangen zijn de tracés zichtbaar gehouden als een nieuwe eigentijdse toevoeging aan het gebouw. In de lokalen zijn de installaties boven het tweezijdig vrijhangend systeemplafond weg gewerkt. De semi- plafondeilanden hebben een belangrijke geluiddempende functie.

De oorspronkelijke indelingen van de kozijnen zijn in ere hersteld en voorzien van nieuwe isolerende beglazing. De metselwerk gevel is volledig gereinigd en hersteld.
De kleuren en de materialisatie is afgestemd op de interieurelementen ontworpen door Ontwerpstudio Jan des Bouvrie en passen bij de aard van de opleiding.

LokatieAmsterdam
Metrage2030 m2 bvo
Jaar2008-2009
StatusUitgevoerd
OpdrachtgeverROC van Amsterdam
ArchitectRuland Architecten, Amsterdam
ConstructeurAdviesburo Köhler, Amsterdam
Adviseur InstallatiesHX Installatieadvies b.v., Naarden
Adviseur BouwfysicaPeutz & Associes bv, Zoetermeer
BouwdirectieRoyal Haskoning DHV, Hoofddorp
AannemerBouwbedrijf van den Hengel, Soest
In samenwerking metOntwerpstudio Jan des Bouvrie, Naarden
FotografieJannes Linders, Rotterdam