OVCP Zaltbommel

Nieuwe entree voor stationsgebouw

Het project BTS, Beheerste Toegang Stations, is het project dat verantwoordelijk is voor het beheerst toegankelijk maken van stations door middel van OV Chipkaart Poortjes (OVCP). Dit project wordt uitgevoerd door NPC Royal Haskoning DHV. Ruland Architecten is gevraagd de nieuwe technische voorzieningen te integreren met het bestaande gebouw.

 

Het station is een in wit geglazuurd metselwerk uitgevoerd gebouw naar ontwerp van dhr. Koen van der Gaast, gebouwd in 1984. De twee perrons van het station worden door een tunnel in de spoordijk met elkaar verbonden. In het gebouw wordt een hoogteverschil van 7,5 m overbrugd tussen straat- en perronniveau. Deze beweging is expressief vormgegeven in een uitkragende betonnen trap voorzien van zwart stalen kozijnen en dak, aansluitend op de perronoverkappingen. Om de controlepoorten met de glazen afscheidingen een logisch onderdeel te laten zijn van het bestaande gebouw heeft Ruland Architecten een nieuw ontwerp gemaakt voor het entreegebied van het stationsgebouw, gesitueerd op straatniveau voor het stationsgebouw.

Vanwege de loopstromen zijn de poortrijen haaks op de oorspronkelijke looprichting geplaatst. In dit nieuwe entreegebied is een nieuwe luifel geplaatst, welke aan een zijde door een dubbele kolommen rij ondersteund wordt. Deze nieuwe luifel is uitgevoerd in de zelfde stijl en materialen als het bestaande gebouw: met wit geschilderde houten plafonds en zwarte stalen dakrandranden. De glazen afscheidingen (barriers) zijn vorm gegeven als de bestaande stalen kozijnen.

De nieuwe entree van het stationsgebouw is hiermee een logische voortzetting van de reizigersroute, vanaf de perrons tot op het straatniveau.

LokatieZaltbommel
Metrage100 m2 bvo (Luifel)
Jaar2013-2014
StatusUitgevoerd
OpdrachtgeverNPC Royal Haskoning DHV – BTS, Utrecht
ArchitectRuland Architecten, Amsterdam
ConstructeurRoyal Haskoning DHV, Utrecht
BouwdirectieNPC Royal Haskoning DHV – BTS, Utrecht
AannemerRasenberg Bouw B.V., Breda
Electrische installatiesTES Installatietechniek Tilburg b.v., Tilburg
FotografieJannes Linders, Rotterdam