OVCP Zaltbommel

New entrance for railway station

The project BTS or Controlled Railway Station Access is responsible for limiting access to railway stations using the chip card for public transport and access turnstiles. This project is conducted by NPC Royal Haskoning DHV. Ruland Architecten has been commissioned to integrate the new technical provisions with the existing building.

The railway station has been built from white glazed bricks after a design by mr. Koen van der Gaast, and was built in 1984. The two platforms are connected by a tunnel in the railway embankment. The building bridges street and platform level, which differ in height by 7.5 metres. This movement is designed expressively in a jutted out concrete staircase with black steel window frames and roof, which connect to the platform roofs. In order to make the turnstiles with the glass separations a logical part of the existing building. Ruland Architecten has made a new design for the entrance of the railway station building, situated at street level in front of the building.

In order to contain crowd flows, the turnstile rows have been positioned at a straight angle to the original walking route. In the new entrance area, an awning was made which is supported on one end by a double row of columns. This new awning was constructed in the same style and materials as the existing building: wooden ceilings painted white and black steel roof edge boards. The glass barriers have been designed to look like the existing steel window frames. This makes the new entrance a logical continuation of the travellers’ route from the platforms to street level.

LocationZaltbommel
Floor area100 sq m gross floor area (Awning)
Year2013 – 2014
StatusCompleted
ClientNPC Royal Haskoning DHV – BTS, Utrecht
Architect

Ruland Architects, Amsterdam

ConstructorRoyal Haskoning DHV, Utrecht
Construction site managementNPC Royal Haskoning DHV – BTS, Utrecht
ContractorRasenberg Bouw B.V., Breda
Electrical installationsTES Installatietechniek Tilburg b.v., Tilburg
PhotographyJannes Linders, Rotterdam