Ruimtelijk, horizontaal, licht en…in balans

Ruland Architecten ontwerpt nieuwe aanbouw voor woning in Rotterdam

Voor een woning aan de Kralingseweg in Rotterdam ontwierp Ruland Architecten een fraaie aanbouw. De uitbreiding van de woonkamer is uitgevoerd in de materialen en kleuren van de bestaande woning. Het gebruik van grote raamoppervlakken en het plaatsen van vier kenmerkende daklichten zorgen voor een heerlijke lichte leefruimte. De aanbouw wordt omsloten door een groot vlonderterras dat doorloopt langs de gehele achterzijde van de woning. Een mooi detail; door de vormgeving lijkt deze te zweven boven het talud van de naastgelegen vaart.

In balans
De bestaande woning is gebouwd in 1999 en bestaat uit een rechthoekig volume met woon- en verblijfsruimten en een tweede volume met keuken, toilet en badkamer. Op de plaats waar eerder een grote glazen schuifpui toegang bood tot de tuin, is de aanbouw als een nieuw derde element in de zijde van het hoofdvolume ‘geschoven’. De werkelijke meerwaarde is dat het, geheel naar wens van de opdrachtgever, een integraal deel van het bestaande gebouw is geworden. Het is geen aangebouwde serre, maar geeft de architectuur een nieuwe balans als een versterkend onderdeel voor de totale uitstraling.

Horizontale belijning
De kenmerkende horizontale belijning van de woning is doorgevoerd in het ontwerp. Deze is opgebouwd uit stalen thermisch verzinkte UNP profielen. Op de grond omsluiten de profielen een groot houten vlonderterras dat deels zwevend boven het talud is uitgevoerd. In het dak omsluiten de profielen de zonwering, deels uitgevoerd als overstek van het dakvlak en deels uitgevoerd met beweegbare aluminium lamellen. De horizontale lijnen komen ook terug in een deel van de nieuwe gevelafwerking door het hergebruiken van metalen golfplaten uit de oorspronkelijke gevel.

Buitenkamer
De uitbreiding voegt ruim 35 m2 woonoppervlakte toe aan de woning. Hierdoor zijn de indelings- en gebruiksmogelijkheden voor de woonkamer sterk verbeterd. De grote met zink beklede daklichten en de ruim bemeten ramen laten flink meer daglicht de woning binnen. Bovendien sluit de woonkamer nu direct aan op het met beweegbare lamellen overdekte terras. Door de grote glazen schuifpuien te openen betrekt men eenvoudig de tuin als comfortabele buitenkamer bij de leefruimte. Zo realiseert Ruland Architecten een ruimtewinst die uiteindelijk vele malen groter is.

De uitvoering is gestart januari 2015, medio juni 2015 zijn de werkzaamheden afgerond en is het project opgeleverd.

LokatieRotterdam
Metrage35 m2 bvo
Jaar2014 – 2015
StatusUitgevoerd
OpdrachtgeverPrivé
ArchitectRuland Architecten, Amsterdam
ConstructeurDEJA Bouwadviseur b.v., Nootdorp
AannemerEekhoutbouw bv, Kwintsheul
FotografieJannes Linders, Rotterdam
AfbeeldingenRuland Architecten, Amsterdam